Com fer una carta d’al·lèrgens per al nostre local de restauració?

L’obligatorietat d’indicar les substàncies que produeixen al·lèrgies i intoleràncies a les cartes i menús de bars i restaurants ve determinada pel Reglament de la Comunitat Europea 1169/2011 sobre la informació alimentària facilitada al consumidor.

Un dels principals objectius del citat reglament és aconseguir un nivell molt alt de protecció de la salut i els interessos dels consumidors i això passa per proporcionar-los una informació fiable i acurada per tal que aquests puguin prendre decisions en coneixement de causa.     

Ara que ja sabem que si servim menjar al nostre local hem d’informar de les substàncies que produeixen al·lèrgies i intoleràncies, les preguntes que us poden vindre al cap són: per on començo? Com ho faig?

L’objectiu de l’entrada d’avui és donar-vos una sistemàtica de com fer-ho:

Pas 1: Tenir clar quins són les 14 substàncies de declaració obligatòria.

A la imatge de continuació es pot veure el resum de quines són aquestes 14 substàncies.

Per aquells que vulguin ampliar coneixements i adonar-se de totes les particularitats, podeu veure bé l’annex II del Reglament 1169/2011.

Pas 2: Tenir la informació de quins són TOTS els ingredients del plat en concret que volem indicar els al·lèrgens.

A part de tenir de la recepta amb els ingredients, també s’ha de saber si els ingredients a utilitzar seran frescos o envasats. En cas de ser ingredients envasats haurem de recopilar les etiquetes per poder llegir el llistat d’ingredients.

Pas 3: Identificar els al·lèrgens

Identificar quins dels ingredients són considerats o contenen al·lèrgens . Per exemple en un llom arrebossat on utilitzem ou fresc i pa ratllat per la seva elaboració els al·lèrgens seran ou i gluten.

Hem de tenir molta cura en identificar també els al·lèrgens que contenen els ingredients envasats emprats. Per fer bé això és vital tenir les etiquetes del productes (i/o les fitxes tècniques) per tal de veure quins al·lèrgens tenen.

*Truc: a les etiquetes dels productes envasats els ingredients els al·lèrgens apareixen en una tipografia diferent.

Pas 4: Comunicar els al·lèrgens als consumidors

Una cop ja tenim totes les substàncies del plat que produeixen al·lèrgies i intoleràncies només falta escollir com comunicar-les al consumidor. Podeu:

  1. Indicar els al·lèrgens a la mateixa carta, ja sigui en pictogrames, números, etc.
  2. Informar dels al·lèrgens de manera oral, però sempre s’ha de disposar de la informació per escrit per entregar al consumidor en cas que ens el demani.

Si s’indica a la carta, hem de tenir en compte que algun canvi d’ingredients pot fer que haguem de corregir-la tota, per exemple si incorporem un al·lergen nou.

Si per contra es decideix informar-se de manera oral o en un document per separat, hem de tenir en compte que en un lloc visible ja sigui la carta o al local hi ha d’haver la següent informació “Disposem d’informació sobre al·lèrgens. Consulteu al nostre personal”

I amb aquests 4 passos ja estaria feta la carta d’al·lèrgens. Això sí, és important que un cop elaborada estar atents a qualsevol canvi d’ingredient, marca o proveïdor que es realitzi.

Espero haver-vos ajudat! podeu escriure les vostres preguntes i us contestaré encantada.