Em sorprèn cada vegada que, parlant amb algú del sector de la restauració o de la indústria alimentària, m’adono que encara creu que és obligatori que els manipuladors d’aliments disposin del carnet de manipuladors.
Anem a pams: un manipulador d’aliments és tota aquella persona que, per la seva activitat laboral, està en contacte directe amb els aliments durant la seva preparació, fabricació, transformació, elaboració, envasat, emmagatzematge, transport, distribució, venda o servei.
Antigament el Reial Decret 2505/1983 determinava l’obligatorietat de disposar del carnet de manipuladors i en regulava la seva expedició. Aquesta normativa també detallava les pràctiques correctes d’higiene que havien de seguir els manipuladors.
Aquest Reial Decret, posteriorment va ser substituït pel RD 202/2000, que encara mencionava la necessitat de posseir el carnet en alguns casos especials.
L’any 2010, el RD 202/2000 va ser derogat, eliminant definitivament l’obligació de tenir el carnet de manipulador d’aliments.
Què vol dir que han desaparegut els carnets?
Ja no existeix l’obligació que els manipuladors estiguin formats en higiene alimentària?
En absolut. La formació en higiene i seguretat alimentària és del tot obligatòria. Tota persona que treballi amb aliments ha de tenir els coneixements necessaris i ser conscient de la importància que té per la salut pública el treballar d’una manera adequada.
A dia d’avui, la responsabilitat de la formació dels manipuladors d’aliments recau a les empreses alimentàries. El Reglament de la Comunitat Europea 852/2004, vigent, estableix al seu capítol XII que els operadors alimentaris han de garantir “la supervisió i la instrucció o formació dels manipuladors de productes alimentaris en qüestions d’higiene alimentària, segons la seva activitat laboral”.
Per tant, és l’empresa qui ha de formar els treballadors i comprovar que aquests apliquen durant la seva activitat els aspectes apresos. La normativa també diu que la formació ha ser adequada al lloc de treball. És a dir, no rebrà la mateixa formació algú que treballi a una cuina que algú treballi repartint aliments congelats que algú que treballi a una fabrica de sucs.
A Alfo oferim el servei de creació de cursos personalitzats als diferents llocs de treball. Som entitat Organitzadora de cursos de Fundae, per la qual cosa els cursos es poden bonificar.
Si necessites formar els teus treballadora en temes relacionats amb higiene i seguretat alimentaria no dubtes en contactar-nos, estarem encantats en donar-te tota la informació.